Gezondheid en welzijn, Over granola

Alternatieven voor suiker in zelfgemaakte granola

Gezonde granola is een heerlijke manier om de dag lekker te beginnen. Maar helaas bevat granola uit de supermarkt veel suikers. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor de suiker die je kunt gebruiken om je zelfgemaakte granola te zoeten. Hieronder vind je enkele tips:

Honing

Honing is een natuurlijke zoetstof met veel gezonde eigenschappen. Het bevat o.a. antimicrobiële eigenschappen en veel antioxidanten. Hierdoor is het een goede keuze voor granola. Echter is honing nog steeds een variant van suiker, dus gebruik dit niet te veel.2.

Dadels

Dadels zitten vol met vezels en zijn van nature zoet van smaak. Ook zitten dadels vol met antioxidanten. Als je de dadels wil gebruiken in de granola, week ze dan in water voordat je ze vermengt met de granola. Ze geven een lekkere smaak en bite aan je zelfgemaakte granola.

Kokossuiker

Kokossuiker is net als honing een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit het sap van een kokosnoot bloesem. Het bevat ook mineralen zoals zink en ijzer. Daarnaast geeft kokossuiker ook een lichte toets van karamel aan je granola.

Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof die als mooie eigenschap ook nog eens heeft dat het caloriearm is. Het voordeel is dat het geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en is tot wel 300 keer zoeter dan suiker. Stevia is verkrijgbaar in vloeibare of poeder vorm zodat het makkelijk aan je zelfgemaakte granola zonder suiker is toe te voegen.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is ook een natuurlijke zoetstof die een heerlijke smaak geeft aan granola. Het voordeel is dat het geen pieken geeft in je bloedsuikerspiegel omdat het langzaam wordt opgenomen in je bloedbanen.

Appelsap

Appelsap is ook van nature een zoetstof die zijn eigen smaak geeft aan granola. Gebruik de appelsap niet overdadig want dit gaan een te zoete of zure smaak geven aan je granola. Het bevat ook natuurlijke suikers, dus ook met appelsap, gebruik het niet te veel.

Agavesiroop

Agavesiroop wordt gemaakt van de blauwe agave cactus waar ook het drankje tequila van wordt gemaakt in Mexico. Agave siroop bestaat voornamelijk uit fructose en laat je bloedsuikerspiegel slechts een klein beetje stijgen. Gebruik agavesiroop op dezelfde manier als honing.

 

Granola zonder suiker bij de Granolabakkers

Granola zonder suiker is dus goed te maken door middel van de bovenstaande alternatieven. Door het gebruik hiervan kun je de voedingswaarde verhogen en de suiker aantallen makkelijk verminderen. Experimenteer lekker met verschillende smaken om je eigen granola zonder suiker te creëren.  Let er wel op dat je alles gebruikt met mate. Wij van de Granolabakkers gebruiken enkel agavesiroop en honing in onze granola zonder suiker. Benieuwd naar onze heerlijke granola zonder toegevoegd suiker? Bekijk dan onze gezonde granola!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *