Gezondheid en welzijn, Over granola

De waarheid over granola en gezondheid!

Granola is een mix van noten, zaden, granen en eventueel gedroogd fruit. Tegenwoordig een populaire snack of ontbijt. In deze blog lees je over de voedingswaarden en gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte granola met yoghurt.

Is granola gezond?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Dit komt doordat commerciële granola’s vaak veel toegevoegde en geraffineerde suikers en ongezonde vetten kunnen bevatten. Het is belangrijk om dan ook altijd even het etiket te raadplegen en te kiezen voor merken met minder suiker en zonder kunstmatige toevoegingen.

 

Aan de andere kant kun je ook zelf gezonde granola maken. Je hebt dan zelf de keuze over je ingrediënten en daarbij over de voedingswaarde. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor volkoren granen, ongezouten noten en zaden, honing of ahornsiroop. Of je koopt makkelijk en snel je gezonde granola bij de Granolabakkers.

Is zelfgemaakte granola gezond?

Ja, zelfgemaakte granola kan heel gezond zijn. Uiteraard ben je zelf in controle en beslis je hoe gezond het wordt. Het basisrecept voor granola bevat ingrediënten die boordevol vezels, eiwitten en gezonde vetten, mineralen en vitaminen zitten. Zo zorgen de noten voor gezonde vetten en eiwitten. De volkoren haver zorgt voor een boost van energie en zit boordevol vezels. De zaden zorgen daarentegen voor extra voedingsstoffen en textuur. Gedroogd fruit zit vol vitaminen en antioxidanten. Door het zelf te maken heb je ook invloed op andere smaakmakers zoals stukjes kokosnoot voor een exotische twist of voor de iets minder gezonde chocolade snippers.

Is yoghurt met granola gezond?

Ja, dit kan een gezonde uitgebalanceerde maaltijd zijn. Vooral Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten, calcium en probiotica wat weer goed is voor een gezonde spijsvertering. Het calcium is weer goed voor je botten. Door granola aan je Griekse yoghurt toe te voegen krijg je een combinatie van eiwitten, vezels, en gezonde vetten die samen een verzadigd ontbijt of lunch vormen. De combinatie van het knapperige en het romige zorgt voor een plezierige smaakbeleving.

Let wel op dat sommige soorten yoghurt mogelijk toegevoegde suikers bevatten. Lees ook hier altijd even de verpakking na alvorens je het koopt. Kies bij voorkeur voor ongezoete yoghurt en voeg eventueel zelf wat vers fruit toe wat weer natuurlijke suikers bevat.

Granola: een gezonde toevoeging aan je dieet

Granola kan een zeer voedzame aanvulling zijn aan je dieet, als je de juiste keuzes maakt. Bij zelfgemaakte granola heb je alle controle over de ingrediënten waardoor je het aantal suikers kan beperken. De combinatie van gezonde granola en yoghurt is een goede start van de dag en zit boordevol eiwitten, vezels en belangrijke voedingsstoffen. Geniet dus lekker van granola, maar wees bewust van de ingrediënten en kies voor de gezonde yoghurt combinaties.

Bekijk de gezonde granola Granolabakkers in onze webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *