Gezondheid en welzijn, Over granola

Granola, muesli en cruesli; wat is het verschil en welke is gezonder?

In de wereld van ontbijtgranen zijn er legio opties om uit te kiezen. Daarvan zijn granola, muesli en cruesli veruit het populairst voor veel mensen. Hoewel ze misschien veel op elkaar lijken qua uiterlijk zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze 3 ontbijtgranen. In deze blog gaan we hier dieper op in om het verschil tussen granola, muesli en cruesli te beoordelen en welke de gezondste optie is.

Wat is granola?

Granola is een mengsel van gebakken haver, zaden, noten gemend met specerijen en soms gedroogd fruit. Het wordt vaak gezoet met honing, agavesiroop of ahornsiroop. Het wordt vaak gebakken in een heteluchtoven tot er een knapperige textuur ontstaat. Granola wordt vaak als ontbijt, luncht of snack gegeten. Granola staat ook bekend om zijn rijke smaak en knapperige textuur, dankzij de toevoeging van gezonde vetten en zoetstoffen.

Wat is muesli?

Muesli is een mengsel van rauwe en ongebakken haver, gedroogd fruit, noten, zaden en soms ook granen zoals tarwevlokken. In tegenstelling tot granola is muesli niet gebakken en niet gezoet. Muesli wordt vaak gegeten door te mengen met melk, sap, kwark of yoghurt. Door het te mengen worden de andere ingrediënten zachter.

Wat is cruesli?

Cruesli is eigenlijk een merknaam voor een soort ontbijtgranen. Maar het wordt ook vaak gebruikt is de algemene term voor knapperige ontbijtgranen met toegevoegde geraffineerde suikers en smaakstoffen. Het kan bestaan uit geroosterde haver, mais, rijst of tarwe wat gemengd is met een beetje noten, zaden en als toevoeging chocolade of gedroogd fruit.

Maar welke is nu gezonder?

Puur betreft gezondheid heeft muesli de neiging om de gezondste optie te zijn vanwege de onbewerkte en ongezoete ingrediënten. Hierdoor behoud muesli de meeste voedingsstoffen omdat het niet wordt gebakken of gezoet. Vanwege de onbewerkte status is het een bron van vezels, vitaminen en mineralen.

 

Granola kan daarentegen ook zeker voedzaam zijn vanwege de toevoeging van noten, zaden en pitten met soms gedroogd fruit. Het bevat vaak dan ook wat meer suikers en vetten. Echter hoeft dit niet verkeerd te zijn, zolang er maar gezonde vetten en natuurlijke suikers worden gebruikt zoals ze dat bij de Granolabakkers doen. Kijk daarom altijd even goed naar de voedingswaarde en ingrediënten op de verpakking. Daarnaast heeft granola altijd een lekkere en knapperige structuur.

 

Cruesli is over het algemeen het minst gezond van deze drie, omdat het vaak veel toegevoegde suikers en smaakstoffen bevat. Het kan zeker lekker en knapperig zijn, maar overmatige consumptie van deze suikerbommen kan leiden tot pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. En als gevolg ook het risico verhogen op gewichtstoename.

Maak je keuze!

Als het gaat om granola, muesli en cruesli staan granola en muesli gelijk. Het verschil is dat muesli onbewerkte rauwe producten bevat wat vaak weinig smaak heeft. Daarnaast zitten er geen noten in.  Granola heeft wel de gezonde vetten en mineralen van noten. Echter moet je bij granola wel opletten hoe het gemaakt is. Als het gezoet is met honing of agavesiroop is dit een pluspunt. Daarnaast kun je altijd kijken hoeveel procent gezonde noten er in zijn verwerkt.  Cruesli is lekker, maar veruit het minst gezond vanwege de vele suikers en toevoegingen.  Welke variant je ook kiest, kijk altijd eerst even op de verpakking en kies voor een variant met de minst toegevoegde suikers. Of bestel gewoon op Granolabakkers.nl dan weet je zeker dat het gemaakt is met natuurlijke ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *