Gezondheid en welzijn

Hoe past granola in een gezond eetpatroon?

In de zoektocht naar een gezond en evenwichtig eetpatroon zijn granola’s de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze heerlijke combinatie van noten, zaden, en gedroogd fruit met specerijen heeft talloze ontbijtborden weten te bereiken. Maar hoe past granola nu precies in een gezond eetpatroon? In dit artikel gaan we hier dieper op in, wat zijn de voordelen en hoe kun je dit integreren in je eetpatroon.

Energieboost

Granola is een uitstekende bron van energie om je dag goed en voldaan te beginnen. Je kunt er vers fruit aan toevoegen voor de licht zoet toets. Het kan gecombineerd worden met yoghurt, (plantaardige) melk of kwark. Door de hoeveelheid aan vezels en eiwitten geeft dit een energieboost. 

Vezelrijk

Granola draagt bij aan een gezonde spijsvertering. De vezels in granola kunnen helpen aan het voorkomen van constipatie. Een goede spijsvertering is belangrijk voor het opnemen van alle voedingsstoffen uit voedsel. De vezels zorgen tevens voor verzadigd gevoel waardoor je minder snel gaat snoepen of snacken. 

Voedingstoffen

Gezonde granola beat complexe koolhydraten uit granen zoals, haver, die langzaam worden verteerd en hierdoor langer hun energie afgeven. Bovendien bevatten de noten en de zaden die in de granola zitten gezonde vetten, eiwitten en vezels. Dit zorgt dan weer voor een stabiele bloedsuikerspiegel. 

Vriendelijk voor je hart

De noten en zaden die in granola zitten zijn rijk aan onverzadigde vetten. Dit zijn de goede vetten. Deze kunnen bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk wat het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verminderen. Mits het niet met overdaad wordt genuttigd. 

Gezonde granola

Veel commerciële granola’s in het supermarkt schap zitten boordevol toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Bij zelfgemaakt granola heb je zelf de keuze op de ingrediënten. Hierdoor kun je zorgen dat je minder zout, suikers en foute vetten gebruikt. Hierdoor wordt het een gezondere optie. Geen zin om zelf granola te maken bestel dan de gezonde granola via granolabakkers.nl.

Portiecontrole 

Hoewel granola een gezonde optie kan zijn is het ook belangrijk om de grootte van de portie aan te passen. Het kan namelijk ook heel calorierijk zijn. Vooral als je op gewicht wil blijven of juist wil afvallen is het verstandig om niet meer dan 30 of 40 gram per dag te nuttigen. Dit komt overeen met een handjevol granola in je yoghurt of smoothie. Zo heb je wel de lusten en niet te lasten. 

Tussendoortje

Granola wordt vaak ook gebruikt als gezonde en verantwoorde snack of tussendoortje. Door een klein bakje (handje vol) granola bij de hand te hebben voorkom je dat je voor de bijl gaat en een ongezonde snack kiest. Je kunt ook van je granola een granola reep maken. Bekijk daarvoor onze blog: ‘Hoe maak ik een granola reep?’

Allergieën 

Als je zelf de granola maakt kun je deze helemaal naar wens samenstellen. Zo kun je een glutenvrije granola maken door het gebruiken van gecertificeerde gluten vrije ingrediënten. Want let op, niet alle ingrediënten zijn glutenvrij.  Ook bij noten en zaden kan dit het geval zijn. Als je het koopt, is het ook afhankelijk van de productieruimte waar het wordt gemaakt. Granola kan ook een goede optie zijn voor veganisten, let er dan wel op dat er geen honing, maar ahornsiroop wordt gebruikt. Een andere plantaardige zoetstof kan natuurlijk ook. 

Granola in jouw dagelijkse voeding

Granola kan zeker passen in een gezond eetpatroon, mits je er verstandig mee omgaat. Je gebruikt de voedzame en heerlijke mix als ontbijt, luncht of tussendoortje. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voedingsschema. Experimenteer lekker met verschillende recepten en geniet van de voordelen en lekker smaakbeleving van de knapperige granola.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *