Over granola

Hoelang blijft granola goed?

Granola is tegenwoordig niet meer weg te denken op menig ontbijttafel of in hotels. Het is ook een gezonde optie als ontbijt. Maar als je granola koopt of zelf maakt, stel je zelf ook vast en zekerde vraag hoe lang het goed blijft. Hieronder vind je enkele richtlijnen voor de houdbaarheid van gezonde granola.

Factoren van houdbaarheid

Er zijn veel verschillende factoren die er voor zorgen dat granola een langere of kortere houdbaarheid heeft. Zoals ingrediënten, verpakking en de manier van bewaren. Als de granola veel gedroogd fruit bevat zal het sneller bederven dan granola met enkel haver en honing. Ook dan is de manier van bewaren nog belangrijk. En uiteraard onder welke omstandigheden is het gemaakt, in je eigen keukenhof in een gecontroleerde omgeving zoals een fabriek of bakkerij.

Houdbaarheid van zelfgemaakte granola

Meestal blijft zelfgemaakt granola maar een week of 3 goed op kamertemperatuur in een dichte pot of zak. Bewaar het dan op een droge licht koele plaats om vocht en warmte te vermijden dat de houdbaarheid niet ten goede komt. Controleer de verpakking met regelmaat op schimmel en vocht. Als je dit ziet gooi het dan meteen weg. Laat daarom de granola altijd goed drogen/bakken in de oven en daarna goed afkoelen alvorens het ingepakt wordt.

Zelfgemaakte granola in de koelkast of vriezer bewaren?

Granola zou je ook in de koelkast kunnen bewaren, maar dit raden we af. In de koelkast zal de granola wat zachter en vochtiger worden en minder knapperig. Ook bestaat de kans dat granola de geur van andere etenswaren overneemt. Voor een wat langere houdbaarheid kun je granola ook invriezen. De houdbaarheid wordt dan met 6 maanden verlengt. Belangrijk is dan wel dat het in een luchtdichte verpakking zit. Zet hier dan ook even een datum op. Als je de granola uit de vriezer haalt laat deze dan ontdooien op kamertemperatuur. Het kan zijn dan de granola dan ook wat zachter is, waarschijnlijk heeft het dan te lang geduurd voordat het door en door bevroren was waardoor er toch vocht ophoping is ontstaan.

Houdbaarheid van granola uit de winkel

Als je granola online of in de winkel koopt controleer dan altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. De meeste granola heeft een wat langere houdbaarheid omdat het ook gemaakt is in een beschermde omgeving. Hierdoor kan de houdbaarheid zelfs oplopen tot enkele maanden. Bewaar de granola op een droge, koele plaats en sluit de zak of pot goed af.

Houdbaarheid van de granola van de Granolabakkers

De houdbaarheid van granola hangt af van verschillende factoren, zoals verpakking, opslagomstandigheid en ingrediënten. Over het algemeen blijft zelfgemaakte granola 2 weken goed op kamer temperatuur en enkele maanden in de vriezer.  Granola van de Granolabakkers heeft veelal een t.h.t. van minimaal 4 maanden op kamer temperatuur. Bekijk de gezonde granola van de Granolabakkers om het diverse smaakaanbod te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *