Do It Yourself, Gezondheid en welzijn, Over granola

Welke ingrediënten zijn het beste om een gezonde en lekkere granola te maken?

Wij bij de Granolabakkers maken granola met verse ingrediënten in onze bakkerij. Benieuwd hoe jij dit zelf kunt doen? Wij leggen je graag enkele van onze geheime recepten voor. Gezonde en lekker granola kun je makkelijk thuis maken met de volgende ingrediënten

De basis voor een granola

Voor bijna elke granola is havermout een uitstekende basis. Het is rijk aan vezels, voedingsstoffen en bevat langzaam verteerbare koolhydraten. Ook is havermout veelal goedkoper dan noten, gedroogd fruit of andere toevoegingen. Aan de basis voeg je een gezonde olie aan toe om alles goed te kunnen roosteren / bakken. Voorbeelden van gezonde olieën zijn kokosolie, olijfolie of raapzaadolie. Zo bevat raapzaadolie gemiddeld 90% onverzadigde vetzuren en 10% verzadigde vetzuren. Ook bevat het veel antioxidanten en vitamine E. Als derde basiselement is zoetstof een belangrijke. Dit zorgt voor een zoetigere smaak naast de havermout. We noemen hier 3 soorten zoetstof; honing, agavesiroop of ahornsiroop. Gebruik dit met mate want het is puur een toevoeging.

Extra toevoegingen voor smaak en variatie

Nu de basis bekend is, kun je ingrediënten gaan toevoegen voor extra smaak en textuur. Er zijn diverse mogelijkheden en wij zetten er een paar voor je op een rijtje:

Noten

Er is een keur aan diverse ongezouten noten die lekker zijn door granola. Bijvoorbeeld cashewnoten, pecannoten, walnoten en amandelen. Deze noten bevatten allen eiwitten, vezels en zijn een bron van gezonde vetten.

Zaden en pitten

Lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten en zonnebloempitten zijn rijk aan omega 3 vetzuren, antioxidanten en mineralen. Maar ze geven ook een lekkere smaak aan de granola.

Kruiden en specerijen

Dit is de key voor een lekkere en persoonlijke touch aan je gezonde granola. Belangrijk is dat de specerijen goed gemalen zijn. Een veel voorkomend specerij is kaneel wat bijna onmisbaar is in een gezonde granola. Zo zit kaneel vol met polyfenolen wat antioxidanten zijn die het lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die weer ontstekingen kunnen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen. Andere lekker specerijen zijn zoals vanille, nootmuskaat en gember.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit voeg je pas als laatste toe na dat alles is gebakken en afgekoeld. Kies hierbij voor gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers zoals rozijnen, veenbessen, abrikozen of dadels. Gedroogd fruit geeft niet alleen kleur maar ook een zoetige of zuurdere smaak aan de granola. Daarnaast bevat gedroogd fruit van natuurlijk aanwezige suikers, vezels en antioxidanten.

Stel je eigen granola samen

Het is leuk en lekker te experimenteren met verschillende combinaties. Je kunt ook andere toevoegingen overwegen zoals kokos stukjes, eiwitpoeder, quinoa of chocolade. Dit uiteraard afhankelijk van je voorkeuren en je dieet wensen. Vergeet niet de granola tijdens het bakken in de gaten te houden want verbrande granola is het laatste wat je wil.

En voeg het gedroogd fruit of chocolade pas toe als alles is gebakken en afgekoeld.

Bij de Granolabakkers hebben ze ook verschillende soorten granola met gezonde ingrediënten. Bekijk onze gezonde granola in onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *